Followers yang disayangi

Monday, 15 August 2011

Kuih Raya 1

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Apa khabar semua? semoga anda sihat pada minggu kedua Ramadhan ini...hari ni ct dah mulakan misi...misi ape??? misi membuat kuih raya..hahaha.. nak tau kuih ape?? untuk permulaan, ct buat yang kuih yang paling senang nak dibuat..hari ni, ct dapat siapkan lebih kurang 50 keping cornflakes cokelat.. ct buat sedikit sahaja untuk percubaan dulu.. belum ada keyakinan lagi ni.. masa berbuka puasa tadi, ct minta emak kritik..mak cakap ct kena buat banyak-banyak lagi untuk bagi hadiah pada nenek dan sedara mara...wah, semangat ni nak buat lagi pada esok hari..korang nak tau cara membuatnya?? Cara membuat cornflakes cokelat yang paling senang, anda hanya perlu...

100gram conrflakes
150gram coklat masakan
sdkt hiasan dan paper cup..

Mula-mula ct panaskan air dalam vision..then timbang berat coklat 150gram dan masukkan coklat dalam satu cawan...letakkan cawan tersebut dalam vision yang dipenuhi dgn air yang mengelegak panas...tunggu sehingga coklat menjadi cair..Semasa nak tunggu coklat cair, ct timbang cornflakes 100gram dan ct pecah-pecahkan cornflakes supaya menjadi butiran yang lebih kecil..bila coklat dah cair, ct tuangkan coklat tersebut dalam cornflakes dan gaul sehingga sebati..Selepas itu, ct masukkan adunan cornflakes cokelat tersebut dalam paper cup..untuk hiasan, boleh guna colourful rice tapi ct guna bentuk hati.. Akhir sekali, ct masukkan dalam bekas kedap udara supaya tidak lemau kena angin...dah siap pun...senangkan?apa kata anda cuba..selamat mencuba ya..

p/s : esok akan disambung misi yang seterusnya

4 comments:

syErAh said...

sedapnye :terharu

cornflakes mang feveret syerah

tq kak ct :muah

LemonSusu Skyjuice said...

nak sikit..sedapnya.............

ceritasekupang said...

:hah giveaway cookies ct plak lepas ni :yes...

~ Cik Azz ~ said...

Untuk sedara mara je ke..

Untuk akak yang ni takde ke..

huhuhuhu....

Cepat buat kuih raya, cepat la habisnya.. Nanti masa raya, tinggal botol je... kehkehkeh...