Followers yang disayangi

Saturday, 9 April 2011

Undangan majlis perkahwinan...

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

sumber dr google
Kwn2 suka x pg majlis perkahwinan??dulu, masa ct sekolah rendah..ct suka sgt  ikut mak,ayah menghadiri majlis perkahwinan...dpt gula-gula, coklat, telur..hehehe....tp bila ct dah mula masuk remaja, ct "malas" sdkt nak ikut mak ayah..lagi2 klu ct xkenal sape yg nikah itu... =)

bila kawan-kawan,senior-senior ct jemput ke majlis perkahwinan mereka, ct dah tua rupanya =P..ct pernah terbaca "Apabila salah seorang dari kalian diundang ke walimah, hendaklah ia mendatanginya." (HR Bukhari dan Muslim). Satu kewajipan kita sbg seorang muslim utk menghadiri undangan perkahwinan . Jom rajin-rajinkanlah diri kita memenuhi undangan itu.

Banyak faedah nya jika kita menghadiri majlis walimah ni seperti boleh didik diri utk bercampur dgn masyarakat, mengeratkan silaturrahim sesama muslim&meraikan pengantin....Walau bagaimana pun, tidak menghadirkan diri ke undangan ke majlis walimah dibolehkan sekiranya kita uzur/memudaratkan diri dan sebab-sebab lain..=)

20 comments:

Fariq said...

kalo fs lak.. takyah susah2 nak ikut parent.. masa skola dulu fs la yg sibuk kompangkan org kawin.. ngeh. tapi skrg ni dg kurang. sebab dah menyingkirkan diri dari group kompang.. :p

latest -
Terminal Bersepadu Selatan Memang Style

miss ct said...

Assalamualaikum fs...
masa bdk2kan..ct mmg suka ikut jln2 dgn mak+ayah...hehehe. wah..fs pandai main kompang.ada group kompang x?? leh tempah utk majlis ct nanti... hehehe..

saiful bakhtiar said...

salam.pi kenduri memang best sbb dpt mkn free.kadang2 makan sampai tambah lak.klau mkn sama pengantin lg best,pengantin kan malu2 nak mkn,so kita blasah je la mknn yg sdap2 tu.klau tak ,membazir tuhan marah kan

miss ct said...

Waalaikumussalam sdra saiful..
ct datang utk raikan pengantin..then bg hadiah...hehehe...ttg mknan tu, makan ala kadar je..segan..

witLURVE said...

Suka g umah org kawen, sbb suka nyebok diri.. heee

miss ct said...

Assalamualaikum wl..
menyebok diri mcm mana?? bersanding dgn pengantin sekali ke??ke menyibokkan diri di dapur =P

►AdamXis◄ said...

assalam...betul2 hukumnya wajib bile dijemput...tapi adam pun jarang pi...sbb yg kena jemput mak ayah...hak3.pi kenduri kawan2 jer...yg mana dekat2 laa...

miss ct said...

Waalaikumussalam adam..
ct pun pg kenduri sedara mara dgn kwn2 je..yg ct kenal&dpt kad..hehehe

Mss Ieza said...

assalam ct..
sy cke p kndri nie..
tp problem bab mknn..
pewot snstf :))

miss ct said...

Waalaikumussalam dik ieeza...
xpelah ieeza..ieeza kena pandai pilih jenis makanan..klu xblh gak..elakkan diri drpd mkn..takut mudarat lah pula

Mr.Kerro said...

adess igt ct nk kawen td :fuh ..hehe

undgna mjlis ni kalu bleh pg tnpa kekgan bolh pg, tp kalu sesaja mls xnk pg sgtlah xelok nyer :)

miss ct said...

Assalamualaikum mk...
mana mk tau ni?? :hoho nanti ct jemput ek

kyo_9 said...

ceh.. baru nk ucap selamat pengantin baru.. :)

miss ct said...

Assalamualaikum kyo..
ct akan jemput kyo..itupun klu kyo ada kat mlys...

Siti Safiyyah said...

Salam. err.. kenduri kawen? slalu bagi alasan kalau mak ayah ajak pegi. haha teruk2 anak remaja zaman skang. erk ke ss jek camtu? :p

miss ct said...

waalaikumussalam ss...
samalah dgn ct...ada geng rupa2nya...hehehe

izzati wanie said...

Assalamualaikum..
erm...terkejut..ingat ke ct yg nk kahwin..hehe ^_^
erm..mase kecik2 ske pgi kenduri kahwin sbb leh dpt coklat n telur..
sekarang kurang ske ckit sbb segan la kalau x kenal org...
kenduri kahwin fwmily sendiri x pe sbb leh jd follower girl..hahah

cik aufa faqihah said...

hehe, nanti ct kahwin jemput fa taw,.isnyaallah fa dtg :D

huhu, betul tu, kadang2 kita nih malas dan lupa hukum nye kan...

peringatan utk kita2 yg mudah lupa... :bagus

fyna said...

:)

fyna suke g kenduri kawen.
sebab fyna photographer utk wedding..





jom singgah n follow belog fyna.
ade segmen baru.
http://inibelogfyna.blogspot.com/

Cik Sarah said...

hahaha,, sme la.. dulu kecik2 sle g kenduri.. nyum3.. XD